fbpx
  • Napfényes egészségkalauz 2. – Holisztikus terápiák mindenkinek

    Nagy öröm számunkra, hogy megjelenhetett a Napfényes Gyógyközpont második kiadványa, amelyet a kedves olvasó most a kezében tart. Napfényes egészségkalauz című sorozatunk célja, hogy átfogó képet nyújtsunk egy-egy népbetegségről, illetve új nézőpontokat tárjunk az érintettek és az érdeklődők elé. Szakembereink a jelenleg ismert alternatív gyógymódok széles választékát kínálják a hozzánk látogatóknak. Gyógyközpontunk egyik különlegessége az a szakmai munka, amelynek keretében a különböző szakterületek tapasztalatait egyesítjük. Tapasztalataink szerint a betegségek mélyebb üzenetet hordoznak önmagunkkal kapcsolatban. Ha helyes módon közelítünk hozzájuk, felismerhetjük a betegségek mélyebb okait, és ezáltal közelebb kerülhetünk önmagunkhoz is. Kiadványunkkal lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy a betegségünkkel és a gyógyulással kapcsolatban kérdések fogalmazódjanak meg bennünk. A helyes kérdések helyes és gyógyító válaszokhoz, helyzetünk mélyebb megértéséhez vezetnek, a megértés pedig olyan konkrét, akár sorsformáló döntésekhez, amelyek megnyitják az utat a valódi gyógyulás felé. A Napfényes egészségkalauz sorozat első kötete a pajzsmirigybetegségekre fókuszált, ebben a kiadványban pedig egy még több embert érintő témával, az allergiás megbetegedésekkel foglalkozunk. Az allergia népbetegség, amelynek kellemetlen tüneteitől évről évre egyre többen szenvednek. Egészségkalauzunk elsősorban nem szakemberek, hanem laikusok számára készült, azzal a céllal, hogy teljesebb képet adjon az allergiás betegségekről, valamint azok szelíd gyógymódjairól.
    Ízelítő a témákból:
    • Az allergia és az immunrendszer
    • Az allergia és az emésztés
    • Az allergiás betegségek lelki hátteréről
    • Holisztikus terápiás megközelítések
    Terjedelem: 160 oldal Méret: 16,8 X 23,5 cm Kiadó: Napfényes Gyógyközpont
     
  • Napfényes egészségkalauz 1. – Holisztikus terápiák mindenkinek

    Örömmel és szeretettel ajánljuk minden kedves vendégünk, illetve a holisztikus gyógyászat iránt érdeklődők figyelmébe egészségkalauzunkat, amely egyben a Napfényes Gyógyközpont új kiadványsorozatának első kötete!

    ​​Gyógyközpontunk megalakulásának 10. évfordulója kapcsán döntöttünk úgy, hogy olyan tájékoztató kiadványokat jelentetünk meg, melyekben a nagyobb nyilvánossággal is megoszthatjuk az elmúlt évtized tapasztalatait, illetve bemutathatjuk az általunk kínált és hatékonynak tartott gyógymódok körét. Terveink szerint a sorozat a munkánk során leggyakrabban észlelt egészségügyi zavarokat fogja taglalni.

    Első kiadványunk témájául a pajzsmirigy-betegségek természetes gyógy­módjainak bemutatását választottuk. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy mára a pajzsmirigy-betegségek népbetegséggé váltak: korosztálytól függet­lenül egyre többen érintettek.

    Megközelítésünk a holisztikus gyógyászat szemléletét tükrözi, ami nem csupán a betegségre fókuszál, hanem a teljes embert gyógyítja, figyelembe véve az életmódját, a kapcsolatait, sorskérdéseit. Hisszük, hogy minél több szempontból közelítünk meg egy nehézséget, annál közelebb kerülünk a megoldásához. Bízunk benne, hogy kiadványunkban minden olvasó talál legalább egy olyan gondolatot vagy módszert, ami elindítja őt a gyógyulás útján!

    Ízelítő a témákból:
    • A pajzsmirigy betegségei
    • A hagyományos orvoslás diagnosztikai lehetőségei
    • Vizuáldiagnosztika
    • A pajzsmirigy-betegségek lelki háttere
    • Holisztikus terápiás megközelítések
    Terjedelem: 92 oldal Méret: 16,8 X 23,5 cm Kiadó: Napfényes Gyógyközpont
     
  • Akció!
    Saláták • Szendvicskrémek, pástétomok Levesek • Főételek • Főzelékek, feltétek • Tésztafélék • Édességek, sütemények Célunk e füzettel segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. Igyekeztünk a gyűjteménybe kipróbált, jól bevált recepteket összegyűjteni, melyek a különböző ételféleségek széles skáláját fedik le. Ezekből válogatva a mindennapi étkezésünkhöz, valamint különleges alkalmakra egyaránt készíthetünk változatos, egészséges és ízletes ételeket. A gyűjteményben található receptek tiszta növényi alapanyagokat tartalmaznak, vagyis gabona- és zöldségféléket, olajos magvakat, növényi olajat, aszalt gyümölcsöket, fűszereket stb. Nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket). Azok is számos ínycsiklandozó étel receptjét találhatják meg e kiadványban, akik a megszokotthoz minél hasonlóbb ételeket kívánnak készíteni, és a hagyományos konyha ízvilágáról sem szeretnének lemondani. Kívánjuk, hogy mindenki találja meg benne az ízlésének megfelelő recepteket, melyek segítségével ízletes és egészséges ételeket készíthet saját maga és családja, vagy éppen vendégei számára a különleges alkalmakra és a mindennapokra egyaránt! 70 recept, színes fotókkal • spirálkötés
  • Akció!
    I. rész Ez a füzet a természetes étrend kialakításában nyújt hasznos segítséget, és vizsgálja a különféle táplálékok hatásait. Ezek megértését táblázatok könnyítik meg. Utat mutat az Egész-séges élet, a tisztulás felé; segít az életmódváltásban. Kívánjuk minden olvasónak, hogy találja meg újra elveszett Egészségét, a harmóniát élete minden területén. II. rész Kiadványunk második kötetében az élvezeti szerekről, a vitaminokról és nyomelemekről, az élelmiszeradalékok hatásáról, a szervezet vízhiányos állapotáról valamint még sok más, a táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos témában találunk hasznos információkat. III. rész A sorozatunk harmadik kötetében a légzésről, a természetes fogamzásgátlásról, az öregedésről, a gyógyszerekről valamint még sok más, a táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos témában találunk hasznos információkat.
  • Amit eszel azzá leszel Váradi Tibor előadás sorozatának a törekvése, hogy bemutasson néhány lehetőséget, amely segít a nézőnek, hogy visszaállítsa és megtartsa szervezetében az egyensúlyt. Komplex, átfogó képet kapjon a természetes életmódról, minden területet érintve: táplálkozás, légzés, mozgás, testápolás, stb. A beszélgetések mind elméleti, mind gyakorlati megoldásokat kínálnak, melyek rendszeres használata meghozzák a kívánt eredményt, és segít abban, hogy megtaláljuk kívül és belül is az egyensúlyt, elindít az önismeret útján, és kaput nyit a bölcsesség és a szeretet felé, azaz az egészség felé. A DVD tartalmából: A táplálkozás alapjai  •  A tíz alapszabály  •  A növényi étrend előnyei  •  A sav-bázis egyensúly szerepe az egészség megőrzésében  •  A vegetáriánus étrend előnyei •  Tej: élet, erő, egészség?  •  Vitaminok és nyomelemek jelentősége és természetes forrásai  •  Ehetem-e? - adalékanyagok hatásai  •  Mindennapi szenvedélyeink (dohányzás, alkoholfogyasztás stb.)  •  Tisztítókúrák (méregtelenítési lehetőségek)  •  Böjt: a kés nélküli műtét
  • Ez a füzet a természetes étrend kialakításában nyújt hasznos segítséget, és vizsgálja a különféle táplálékok hatásait. Ezek megértését táblázatok könnyítik meg. Utat mutat az Egész-séges élet, a tisztulás felé; segít az életmódváltásban. Kívánjuk minden olvasónak, hogy találja meg újra elveszett Egészségét, a harmóniát élete minden területén. Tartalom
    • A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás tizenkét aranyszabálya
    • A nyers növényi étrend előnyei
    • Hús-huss (1. rész)
    • Hús-huss (2. rész)
    • Hús-huss (3. rész)
    • Hús-huss (4. rész)
    • Áttérés a természetes táplálékokra, életmódra
    • Az ember növényevő?!
    • Tej: élet, erő, egészség? (1. rész)
    • Tej: élet, erő, egészség? (2. rész)
    • Tej: élet, erő, egészség? (3. rész)
    • Tej: élet, erő, egészség? (4. rész)
    • Tej: élet, erő, egészség? (5. rész)
    • Cukor: édes méreg
    • A finomított cukor fogyasztásának következményei
    • Vitaminok és nyomelemek
    • Egészséges táplálkozás és lelki egyensúly
    • Egészséges táplálkozás a sav-bázis egyensúly alapján
    • Tisztítókúrák
    • Gyógyító böjt
    • Felhasznált és ajánlott irodalom
  • A nyugati társadalmakban a civilizációs életmód révén számtalan olyan betegség jelent meg, melyek terjedésének egyelőre az egyébként hatalmas tempóban fejlődő orvostudomány sem tud gátat szabni. Ezen betegségek nagy része a természeti népeknél ugyanakkor szinte ismeretlen. A legfőbb gond az, hogy elvesztettük az összhangot a természettel, embertársainkkal és önmagunkkal. A kötet célja, hogy az ember- és természetközpontú holisztikus gyógyászat fényében teljeskörű gyakorlati tanácsokat adjon a következő betegségek megelőzésében és gyógyításában:
    • Fejfájás
    • Allergiák
    • Csontritkulás
    • Látásromlás
    • Gerincpanaszok, Rák
    Külön fejezet foglalkozik az immunrendszer természetes módszerekkel történő erősítésével. A könyv érdekessége, hogy minden egyes problématerület kapcsán kitér a lelki-pszichoszomatikus összefüggésekre is, megkönnyítve ezáltal a gyógyulás útján való elindulást, és annak tudatos végigjárását.
    Ízelítő a könyv tartalmából (PDF)
  • A könyv részletesen foglalkozik a népbetegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, és sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz. Kézen fogja a kedves olvasót, és végigvezeti az orvosi és természetgyógyászati módszereken, melyek hatékonyan kiegészítik egymást. A könyv érdekessége, hogy minden egyes problématerület kapcsán kitér a lelki-pszichoszomatikus összefüggésekre is, megkönnyítve ezáltal a gyógyulás útján való elindulást, és annak tudatos végigjárását. Mivel a cél az, hogy minél több embernek nyújtson segítséget a könyv, ezért nyelvezete egyszerű és közérthető. Minden egyes betegséggel egy egész fejezet foglalkozik, és részletesen kitér mind a hagyományos, mind az alternatív módszerekre.Egy komplex, átfogó képet ad a természetes életmódról is, minden területet érintve, ami kapcsolatos az adott betegségekkel: táplálkozás, légzés, mozgás, testápolás, hidroterápia, aromaterápia, vitamin- és nyomelem bevitel, akupresszúra, stb…). A könyv mind elméleti, mind gyakorlati megoldásokat kínál, felhívja a figyelmet nagyon sok régi és új módszerre, melyek rendszeres használata meghozzák a kívánt eredményt, és segítenek abban, hogy megtaláljuk kívül és belül is az egyensúlyt. A következő betegségek megelőzésében és gyógyításában nyújt hasznos segítséget a könyv:
    • Szív- és érrendszeri betegségek
    • Magas vérnyomás
    • Emésztőrendszeri betegségek
    • Mozgásszervi betegségek
    • Májbetegségek
    • Frontérzékenység
    A Fájdalomcsillapítás természetes módszereivel külön fejezet foglalkozik.
  • A könyv részletesen foglalkozik a betegségekkel, bemutatja kialakulásuk folyamatát, sokszínű elméleti és gyakorlati megoldást kínál a gyógyuláshoz. Megmutatja az orvosi és a terészetgyógyászati módszereket, melyek hatékonyan kiegészítik egymást. A könyv érdekessége, hogy minden egyes problématerület kapcsán kitér a lelki-pszichoszomatikus összefüggésekre is, ezáltal megkönnyítve a gyó­gyu­lást. Nyelvezete egyszerű és közérthető.

    Témái:

    • Bőrbetegségek
    • Vesebetegségek
    • A tüdő betegségei
    • Pszichoszomatikus betegségek
    • Candida betegségek
    • Depresszió
    • Stresszoldás
  • Akció!
    A nyugati társadalmakban a civilizációs életmód révén számtalan olyan betegség jelent meg, melyek terjedésének egyelőre az egyébként hatalmas tempóban fejlődő orvostudomány sem tud gátat szabni. Ezen betegségek nagy része a természeti népeknél ugyanakkor szinte ismeretlen. A legfőbb gond az, hogy elvesztettük az összhangot a természettel, embertársainkkal és önmagunkkal. A kötet célja, hogy az ember- és természetközpontú holisztikus gyógyászat fényében teljeskörű gyakorlati tanácsokat adjon a következő betegségek megelőzésében és gyógyításában. Váradi Tibor
    Ízelítő az első rész tartalmából (PDF)
  • Kiadványunkban levesek, főételek, feltétek, édességek és pástétomok leírásával nyújtunk segítséget ahhoz, hogy a mindennapokban változatosan és ízletesen tálaljuk a Nap ajándékait. Az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva 84 tisztán növényi alapanyag felhasználásával készült ízletes étel receptjét adjuk közre, amelyben a főszerep a gabonáké… Kattintson a kiadvány fotójára további képek megtekintéséért!
  • (növényi alapanyagokból tej- és tojásmentesen) A sütemények és a desszertek mindannyiunk életét megédesítik. Hogyan lehet elôsegíteni azt, hogy testünk egészségét is szolgálják, de ne kelljen a nem kívánatos „kocká­zatoktól és mellékhatások”-tól tartanunk? Sok betegség kialakulásához hozzájárul ugyanis a hagyományos süteményekben található fehér cukor, fehér liszt, állati zsiradék és a különféle adalékanyagok. Bár egyre többen szeretnének egészségesebben élni, az édességekről mégis nehezen mondanak le. Könyvünk célja, hogy lehetőségeket kínáljunk a régi jól bevált receptek újjávarázsolásához. Aki szeretné megőrízni az egészségét, szeretne betegség és fájdalom nélkül élni, annak javasolt a jelenlegi étrendjébe olyan értékes tápanyagokat beiktatnia, melyeke­t a teljes kiőrlésű gabonalisztek, a természetes édesítők és a növényi olajok tartalmaznak. Kiadványunkban torták, piskóták, kelt- és leveles tészták, kevert és gyúrt, valamint sós sütemények leírásával nyújtunk segítséget ahhoz, hogy a mindennapokban változatos és ízletes édességek kerüljenek az asztalunkra. Az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva 85 tisztán növényi alapanyagok felhasználásával készült, ízletes finomság receptjét adjuk közre mindenki örömé­re és egészségére. Váradi Tibor Kattintson a kiadvány fotójára további képek megtekintéséért!
  • Kiadványunk második kötetében az élvezeti szerekről, a  vitaminokról és nyomelemekről, az élelmiszeradalékok hatásáról,  a szervezet vízhiányos állapotáról valamint  még sok más, a táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos témában találunk hasznos információkat. Tartalom
    • A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás tizenkét aranyszabálya
    • A nyers növényi étrend előnyei
    • A sav-bázis egyensúly szerepe az egészség megőrzésében
    • Az „élvezet” vezet? (1. rész - Dohányzás)
    • Az „élvezet” vezet? (2. rész - Alkohol
    • Az „élvezet” vezet? (3. rész - Kávé, tea, csoki, kakaó, kóla)
    • Tehetünk valamit stressz esetén? (1. rész)
    • Tehetünk valamit stressz esetén? (2. rész)
    • Éltető víz
    • Ortomolekuláris medicina (1. rész)
    • Ortomolekuláris medicina (2. rész)
    • Ortomolekuláris medicina (3. rész)
    • Vitaminok és nyomelemek
    • Áttérés a természetes táplálékokra, életmódra
    • Ehetem-E?
    • Felhasznált és ajánlott irodalom
    • Ajánló
    • A Napfényes Élet Alapítvány bemutatkozása
    • Programjaink
    • Ízelítő Váradi Tibor korábban elhangzott előadásainak hang-és videófelvételeiből
  • Elfogyott!
    Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. Igyekeztünk a gyűjteménybe kipróbált, jól bevált recepteket összegyűjteni, melyek a különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig. Ezekből válogatva a mindennapi étkezésünkhöz, valamint különleges alkalmakra egyaránt készíthetünk változatos, egészséges és ízletes ételeket!
  • A sorozatunk harmadik kötetében a légzésről, a természetes fogamzásgátlásról, az öregedésről, a gyógyszerekről valamint  még sok más, a táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos témában találunk hasznos információkat.
    • A természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 12 aranyszabálya
    • A nyers növényi étrend előnyei
    • A nagy fehérjemítosz
    • A légzés hatalma (1. rész)
    • A légzés hatalma (2. rész)
    • Vitaminok és nyomelemek
    • A Billings-módszer
    • Áttérés a természetes táplálékokra, életmódra
    • Az öregedés: betegség vagy természetes folyamat? (1. rész)
    • Az öregedés: betegség vagy természetes folyamat? (2. rész)
    • Gyógy-szer a gyógyszer?
    • Felhasznált és ajánlott irodalom
  • Elfogyott!
    Recept-összeállításunk második számához érkeztünk el ezzel a füzettel, amely a tiszta növényi étrendhez készült. A „receptcsokor” ismét 84 receptből áll, melyek hét fejezetbe sorolva, a salátáktól a desszertekig gyakorlatilag a teljes ételpalettát lefedik. Kívánjuk, hogy mindenki találja meg benne az ízlésének megfelelő recepteket, melyek segítségével ízletes és egészséges ételeket készíthet saját maga, családja vagy éppen vendégei számára a különleges alkalmakra és a mindennapos étkezésekhez egyaránt! A füzetben található receptek csak növényi eredetű alapanyagokat használnak fel, az így elkészített ételek tehát mentesek mindenféle állati eredetű összetevőtől (hús, tojás, tejtermék). Nem tartalmaznak a receptek mesterséges, finomított, illetve ásványi eredetű alapanyagokat sem; így nincs bennük például só, fehérliszt vagy kristálycukor. A vegyes étrendhez illő receptek nagy része a megfelelő alapanyagok helyettesítésével átalakítható úgy, hogy csak növényi eredetű alapanyagokat tartalmazzon. A megszokott ízek és ételformák megőrzése mellett így tehetünk egészségünk megőrzése érdekében is! Az előző számban található legfontosabb táblázatokat ebben a füzetben is megismételtük. Helyet kapott emellett néhány új táblázat is a füzetben, mint például az egyes vitaminok és nyomelemek legfontosabb növényi forrásait tartalmazó összeállítás, mellyel a számunkra éppen leginkább szükséges tápanyagokat tartalmazó ételek kiválasztásához kívánunk segítséget nyújtani.

    I. SALÁTÁK

    1. Paprikasaláta csírával 2. Céklasaláta 3. Medvehagymás tzatziki saláta 4. Zöldbabsaláta 5. Zöldborsósaláta 6. Tofusaláta 7. Bulgursaláta (,Tabuleh") 8. Csalamádé 9. Burgonyasaláta 10. Lilahagymasaláta 11. Ánizsos sárgarépasaláta 12. Waldorf saláta

    II. SZENDVICSKRÉMEK, PÁSTÉTOMOK

    1. Mandulás-diós krém 2. Zsázsás-paprikás tofukrém 3. Élesztőpástétom 4. "Vegazsír" 5. Fűszeres olaj 6. Kolbász jellegű krém 7. Gyors szendvicskrém 8. Babpástétom 9. Tahini 10. Karfiolpástétom 11. Zsemlemorzsa pástétom 12. Curry-s sárgarépakrém

    III. ÖNTETEK, SZÓSZOK

    1. Fokhagymás, bazsalikomos öntet 2. Mandulás majonéz 3. Mentás öntet 4. Hagymaszósz 5. Fenyőmagszósz 6. Spárgaszósz 7. Répaszósz citrommal 8. Fokhagymás szójatejföl 9. Uborkaöntet 10. "Fehér mártás" 11. Diós öntet 12. Tormamártás

    IV. FŐÉTELEK

    1. Zöldséges köles 2. Mángoldos babpörkölt 3. Töltött paprika 4. Sült parajos tészta 5. Csőben sült burgonya káposztával 6. Korianderes cukkíni 7. Mandulás brokkoli 8. Tökben sült rakott zöldségek 9. Hajdinagombócok zöldséges öntettel 10. Padlizsántekercs 11. Pirított karfiol 12. Spenótkrém tésztaágyon

    V. FASÍRTOK, FELTÉTEK

    1. Hajdinakrokett 2. Krumplifasírt 3. Rizskrokett 4. Ropogós tofukocka 5. Lencsével töltött zabpehelyszeletek 6. "Burger" 7. Cukkíniszelet 8. Padlizsánpogácsa 9. Sült tofuszeletek 10. Sárgarépás sült kesudió 11. Karfiolfasírt 12. Zöldséges puffancs

    VI. ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK

    1. Karobos puding 2. Mézes püspökkenyér 3. Répatorta 4. Túrópuding 5. Fűszeres tallérok 6. Somlói galuska 7. Diós kifli 8. Káposztás pogácsa 9. Piskótaalap 10. Császármorzsa 11. Ischler 12. Tönkölydaragombóc

    VII. EGYÉB

    1. Hagymás krumplipüré 2. Tojáspótló 3. Kukoricaszirom 4. Csapáti 5. Korianderes avokadó 6. Zöldfűszeres gofri 7. Céklaleves 8. Nokedli kölesből 9. Karalábé tönkölycsírával 10. Tofurántotta 11. Fűszeres párolt kukorica 12. Puliszka

    VITAMINOK ÉS NYOMELEMEK JELENTŐSEBB NÖVÉNYI FORRÁSAI

    EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSA SAV-BÁZIS EGYENSÚLY ALAPJÁN ASZTALI ÁLDÁSOK
  • Elfogyott!
    A füzetben található receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokból állnak, nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket). Igyekeztünk kerülni a finomított és mesterséges alapanyagokat is (a sót, cukrot, fehér lisztet, adalékanyagokat stb.), az előző két számhoz képest azonban kevésbé voltunk szigorúak. Tekintettel azokra, akik a megszokotthoz minél hasonlóbb ételeket kívánnak készíteni, ezúttal olyan recepteket is beválogattunk a füzetbe, melyek durumlisztet, nádcukrot, lekvárt vagy búzahúst tartalmaznak. Így akik a natúrkonyha örömei mellett a hagyományos konyha ízvilágáról sem szeretnének lemondani, számos ínycsiklandó étel receptjét találhatják meg a jelen kiadványban. Ezek az alapanyagok azonban kívánság szerint egészségesebb megfelelőikkel is helyettesíthetők! Ünnepi és különleges ételek címmel új fejezettel jelentkezünk, melyben különleges alkalmakra szóló receptek, továbbá olyan ételféleségek találhatók, melyek elkészítése több ügyességet, nagyobb konyhai jártasságot igényel. Egyszerű főételek címszó alatt ezzel szemben olyan ételeket gyűjtöttünk össze, melyek bárki számára viszonylag gyorsan és könnyen elkészíthetőek. A Tájjellegű ételek rovat a világ különböző tájainak ízvilágába kalauzol el minket. Kiadványunkban ismét közreadunk olyan táblázatokat, segédanyagokat, melyek az egészséges táplálkozás alapelveit ismertetik, továbbá hasznos információkkal szolgálnak a helyes és az egészséget megőrző étkezési szokások kialakításában.

    I. Levesek

     

    1. Spenótos csalánleves 2. Hagymaleves borókával 3. Kínaikelleves 4. Kapros zöldbabkrémleves 5. Tavaszi erőleves 6. Zöldborsóleves 7. Zöldbableves 8. Kapros kukoricaleves 9. Kölesleves 10. Spenótleves 11. Sárgaborsókrémleves 12. Fokhagymaleves

    II. Egyszerű főételek

    1. Finomfőzelék 2. Zeller póréhagymával 3. Kapros cukkíni és tök 4. Karfiolfőzelék 5. Paprikás-padlizsános tészta 6. Zöldséges kölesfelfújt 7. Káposztás puliszka 8. Wokban sült zöldségek tésztával 9. Édeskés bab egytálétel 10. Rakott padlizsán 11. Párolt, gesztenyés vöröskáposzta 12. Csőben sült brokkolis tészta

    III. Tájjellegű ételek

    1. „Zöld leves” (portugál étel) 2. Csicseriborsóleves (arab étel) 3. Mediterrán ragu 4. Milánói makaróni (olasz étel) 5. Rizses egytálétel padlizsánnal (iráni étel) 6. Algába tekert rizs (japán étel) 7. Hamis gulyásleves 8. Betyárleves 9. Erdélyi rakott káposzta 10. Bácskai rizses szejtán 11. Kolozsvári káposzta 12. Alföldi galuska

    IV.  Ünnepi és különleges ételek

    1. Karácsonyi algaleves 2. Szilveszteri korhelyleves 3. Zöldségkocsonya 4. Zöldségkrémmel töltött rántott palacsinta 5. Gesztenyés tészta könnyű, bazsalikomos mártással 6. Árpagyöngyös töltött kellabda 7. Szejtán Eszterházy módra 8. Karácsonyi aprósüteménytál 9. Datolyacsemege („szaloncukor”) 10. Mákos babajka 11. Diós patkó 12. Mézeskalác

    V. Sütemények

     

    1. Almás pite 2. Szilvalekváros papucs 3. Szilvalekváros fánkpuszik 4. Sütőtökös rolád 5. Mákos puliszka 6. Aszalt meggyel töltött mákos kölesgolyók 7. Mézes krémes 8. Mákos pite 9. Karobos-kókuszos szelet 10. Édes rizskocka 11. Zabpehelykorongok 12. Amarantgolyó

    VI. Szendvicskrémek

     

    1. Variációk napraforgókrémre 2. Tökmagkrém 3. Szezámos margarinkrém 4. Hagymás paprikakrém 5. Brokkolikrém 6. Kukoricapástétom 7. Vöröslencsekrém 8. Tepertő jellegű krém 9. Petrezselyemkrém 10. Bazsalikomos lencsepástétom 11. Sörélesztőkrém 12. Lestyános zöldségkrém

    VII. Egyebek

    1. Gyökérsaláta 2. Tavaszi fűsaláta 3. Búza-rozs kenyér 4. Tönkölylángos 5. Nokedli 6. Durumpalacsinta 7. Tofu házilag 8. Búzahús (szejtán) házilag 9. Sárgaborsólisztes karfiolfasírt 10. Magyaros zabpehelyfasírt 11. Fokhagymás kínai kel 12. „Lekvár” aszalt gyümölcsből

    A csírák vitamin- és ásványianyag-tartalma

    Egyes magvak csíráztatási jellemzői

    Asztali áldások