Barion Pixel

Manifesztum 108. szám – nyomtatott (2017. január-február)

700 Ft

Magyar királyok és uralkodók – 1. rész: Árpád
„Tisztelni a magasztosat, élvezni a szépet, cselekedni a jót” – Weimar története és szerepe a kulturális fejlődésben
Szárovi Szent Szerafim
Ritmikus masszás
Az isteni erények a szellemtudomány fényében – A hit hét misztériuma
Az anyagiasság súlyos ára
Az emberi szervek titkai – A tüdő
A mesék titkai – Csizmás kandúr és a csillagos égbolt
Fegyerveltelen katona – filmajánló
A sünfurulya – mese

Cikkszám: MANIFESZTUM-108 Kategóriák: ,

Leírás

Magyar királyok és uralkodók – 1. rész: Árpád
„Tisztelni a magasztosat, élvezni a szépet, cselekedni a jót” – Weimar története és szerepe a kulturális fejlődésben
Szárovi Szent Szerafim
Ritmikus masszás
Az isteni erények a szellemtudomány fényében – A hit hét misztériuma
Az anyagiasság súlyos ára
Az emberi szervek titkai – A tüdő
A mesék titkai – Csizmás kandúr és a csillagos égbolt
Fegyerveltelen katona – filmajánló
A sünfurulya – mese

Ízelítő:

Magyar királyok és uralkodók – 1. rész: Árpád
Magyar történelemmel foglalkozó új sorozatunkban kiemelkedő uralkodóink életét, sorsát kívánjuk bemutatni. A sort Árpád-házi uralkodóinkkal kezdjük, közülük is dinasztiának nevet adó, hon(vissza)foglaló Árpáddal. A hagyományos forrásokat az alternatív megközelítésekkel kiegészítve igyekszünk egy teljesebb és valósabb képet adni életútjáról, döntéseiről, áldozatvállalásairól és hazánk történelmében betöltött meghatározó szerepéről.

„Tisztelni a magasztosat, élvezni a szépet, cselekedni a jót” – Weimar története és szerepe a kulturális fejlődésben
Aligha akad még egy ilyen kisváros, mint Weimar, ahol ennyi jelentős személyiség élt és fordult meg az évszázadok során. Különös jelentőségű az a néhány évtized, amikor Goethe a városban élt és dolgozott, korának egyik legjelentősebb szellemi-kulturális centrumát hozva létre itt. Goethe és társainak munkássága az antropozófia előkészítése szempontjából is kiemelt fontosságú volt, Weimar szellemi öröksége ma is sok aktuális üzenetet hordoz. Cikkünk Weimar kulturális történelmét kíséri végig Luthertől Bachon át Steinerig.

Szárovi Szent Szerafim
Szent Szerafim egyszerre volt tisztánlátó pap, aki a szeretet által egyesülve belelátott az emberi lelkekbe, sőt ismerte a modern korba átlépő ember összes lelki nyűgét; illetve a legnagyobb egyszerűségben, kis kunyhóban élő remete, aki a világtól teljesen elzárkózott. Életútját, tanításait, a hozzá kapcsolódó csodás és tanulságos eseteket dolgozza fel róla készült írásunk.

Ritmikus masszás
Rudolf Steiner tanításai és tanácsai alapján, tizenkét éven át tartó közös munka révén két doktornő, Ita Wegman és Margarethe Hauschka dolgozta ki egy új típusú masszázs alapjait. A „ritmikus masszázs” névre keresztelt módszert közel kilencven éve alkalmazzák eredményesen a világ számos pontján: klinikákon, kórházakban és terápiás intézményekben. Cikkünk betekintést enged a módszer elméleti hátterébe, illetve ismerteti a módszer előnyös hatásait.

Az isteni erények a szellemtudomány fényében – A hit hét misztériuma
A januári időszakhoz igazodva cikkünk fókuszában a hit témája áll, ezen belül olyan kérdéseket tárgyalunk, mint a modern kori hitetlenség okai, az igazi hit jellemzői és a hit „hét misztériuma”. A 17. századi materialista fordulat meghatározó alakjairól, azon belül is Baconról és Descartes-ról, illetve a hozzájuk köthető empirizmusról és racionalizmusról további részleteket tudhatunk meg.

Az anyagiasság súlyos ára
2016 decemberében immár másodjára érkezett Magyarországra Tim Kasser amerikai pszichológus, akinek fő témája az anyagiasság negatív hatásainak kimutatása az ember életére. Vizsgálatai szerint azok az emberek, akik életük nagy részében túl sok időt és energiát szánnak az anyagias célok elérésére, kárt tesznek önmagukban: elégedetlenebbek lesznek, életük sivárabbá és boldogtalanabbá válik. Ennek oka, hogy céljaik között kimutathatóan jelentősen csökkennek a közösségi, spirituális és általában a szűkebb vagy tágabb környezetük javát szolgáló értékek…

Az emberi szervek titkai – 3. rész: A tüdő
Jakab doktor írása az antropozófus orvoslás megközelítésében vizsgálja a tüdő felépítését, működését, az ember testi és lelki életében betöltött szerepét. A cikk vezérfonala, hogy megértsük Rudolf Steiner elsőre meglepő kijelentését a tüdőről: „A tüdő adja a gondolatok szilárdságát”.

A mesék titkai – 1. rész: Csizmás kandúr és a csillagos égbolt
Új sorozatunk célja, hogy ismert és népszerű mesék mélyebb jelentésrétegeit tárjuk fel az asztrológia, az asztroszófia és a szellemtudomány segítségével. A mesék egykor a felnőtteknek szóltak – írásunk segítséget nyújt ahhoz, hogy egy mai felnőtt is komoly üzeneteket fedezzen fel ezekben a sokszor hallott, ám alaposabban talán soha szemügyre nem vett történetekben…

Fegyvertelen katona (filmajánló)
Mel Gibson idén januárban mozikba kerülő legújabb alkotása számos olyan kérdést feszeget, mely háborúktól, konfliktusoktól terhelt világunkban igen csak aktuális. Ezek közül is kiemelkedik a legfontosabb kérdés: mit tehet az, aki bármilyen körülmények között nemet mond az erőszakra?

Cím

Napfényes Tanfolyamok az alapítvány szervezésében:

Önismereti tanfolyamok

Lelkiség, önismeret

A tanfolyamot 2 változatban is rendszeresen meghirdetjük (hétvégi és hétköznap esti).
A Sajátmese a lélek számára olyan éltető erők forrása, mint a test számára a finom és egészséges táplálék. A lélek ugyanúgy éhezi a mesét, mint a test az ételt.

FESTŐI KÖRNYEZETBEN, A PILISBEN!
Szeretettel várjuk az egészséges életmód iránt érdeklődőket és a testi-lelki megújulásra vágyókat egy szakemberek által vezetett ötnapos böjttáborba! A tábor során a közös böjtölés mellett testmozgás, művészeti foglalkozások és az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások teszik tartalmassá a programot.

Önismereti tanfolyamok

Művészet, kreativitás

Szeretsz alkotni, de inkább társaságban tennéd, mintsem egyedül? Közös élmény-alkotásra hívunk, melyen látványos képeket készíthetsz előképzettség nélkül is!

Képeink témáját a keresztény ünnepkör inspirálja, az év kiemelt napjaiból merítünk ihletet az alkotásainkhoz. Ha te is szeretnél hasonló témákban festeni, akkor várunk szeretettel 3 órás festőestjeinkre a belvárosban!

Mélyítsd el a tudásodat a festészetben. Itt megismerkedhetsz a festészettel, tanulhatsz, fejlődhetsz, önbizalomra tehetsz szert és mindezt örömmel, közösen! Minden csütörtökön délelőtt 9-12-ig, hozhatod a kedvenc festményedet, vagy választhatsz az általunk kínált festmények közül.

Ha szeretnéd meglepni szerettedet az ő vagy a saját portréddal, vagy csak egyszerűen érdekel, hogyan kell portrét festeni, akkor várunk szeretettel 2 alkalmas workshopunkra. Nálunk megtanulhatod a portréfestés alapjait és megfesthetsz egy általad kiválasztott arcképet.

Mi a titka a katedrálisok gyönyörű ablakainak? Hogyan készíts te is lélegzetelállító mintákat? Ez a különleges, Szakrális Geometria workshopunk betekintést nyújt a mandalák lenyűgöző világába. Tudomány • Művészet • Spiritualitás

Lenyűgöznek a piramisok? • Érdekelnek az ősi szimbólumok összefüggései? • Szívesen elmélyülnél érdekes szerkesztésekben? • Különleges testeket építenél? • Milyen titkokat rejt egy egyszerű forma? • Hogyan fedezhető fel a geometria titkos nyelvezete? • Mi a jelentősége egy alakzatnak?
Szimbólumokról és jelentésükről különleges megközelítésben

Önismereti tanfolyamok

Spiritualitás

Ízelítő a témákból:
A csakrák működése és sajátosságaik • csakrakapcsolatok • a hozzájuk kapcsolódó életterületek, betegségek • az egyes csakrákhoz tartozó pozitív és negatív elementálok • a harmonikus és diszharmonikus működésről • a csakrák tisztítása és erősítése

Ízelítő a témákból:
Az ember és a világ szellemi felépítése • tudatszintek • planetáris inkarnációk, a Föld létének szellemi háttere • karma és reinkarnáció • angyalok és ellenerők • a köztes lét eseményei • szellemi praxis • beavatás és megvilágosodás

Ízelítő a témákból:
A földfejlődés és emberiségfejlődés kiemelkedő eseményei Krisztustól napjainkig • Michael-impulzus • az 52 szellemi alapelv • a közteslét eseményei • a Szent Grál titkai • egészség, betegség, gyógyulás • damaszkuszi élmény

A szellemtudományi haladó tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik már elvégezték Az ember és a létezés titkai – bevezetés a szellemtudományba alaptanfolyamot, illetve azoknak, akik már rendelkeznek az alapvető szellemtudományos ismeretekkel.

Lélektől lélekig tudásanyag