Manifesztum 116. szám – nyomtatott (2018. szeptember-október)

700 Ft

Magyar királyok és uralkodók – 9. rész: IV. Béla
Majommá tett emberiség – avagy az evolúcióelmélet kritikája
A sárkánynak meg kell halnia – a mese időtlen orvosság gyermeknek és felnőttnek
Az allergiákról – nem csak betegeknek
Emlékezz a halálra! – mert beragyogja az életet… könyvajánló: Paul Kalanithi – Elillanó lélekzet
Michael-impulzus a tudati lélek korában – Szent Mihály ünnepe a szellemtudomány fényében
Interjú Uta Listl beszédművésszel
A máj mint az egészség kulcsa – hogyan segíthetjük májunkat a Bach-virágterápia révén?
Zavar az avar? – gereblyézés, avarégetés, fűnyírás – valóban szükséges?
A hely – filmajánló
Vegán receptek
Mesék

Cikkszám: MANIFESZTUM-116 Kategóriák: ,

Leírás

 • Magyar királyok és uralkodók – 9. rész: IV. Béla
 • Majommá tett emberiség – avagy az evolúcióelmélet kritikája
 • A sárkánynak meg kell halnia – a mese időtlen orvosság gyermeknek és felnőttnek
 • Az allergiákról – nem csak betegeknek
 • Emlékezz a halálra! – mert beragyogja az életet… könyvajánló: Paul Kalanithi – Elillanó lélekzet
 • Michael-impulzus a tudati lélek korában – Szent Mihály ünnepe a szellemtudomány fényében
 • Interjú Uta Listl beszédművésszel
 • A máj mint az egészség kulcsa – hogyan segíthetjük májunkat a Bach-virágterápia révén?
 • Zavar az avar? – gereblyézés, avarégetés, fűnyírás – valóban szükséges?
 • A hely – filmajánló
 • Vegán receptek
 • Mesék

 

 

 

Ízelítő a tartalomból:

A máj mint az egészség kulcsa – Hogyan segíthetjük májukat a Bach-virágterápia révén?

Cikkünkből megtudhatják, milyen pszichés tényezők befolyásolják a máj működését, a méregtelenítés folyamatát, és hogyan tudjuk szervezetünk ezen működését lelki úton támogatni. Az alvászavarok, a cselekvésképtelenség, a közöny vagy éppen a túlburjánzó vágyak mind a máj túlterheltségére utalhatnak, a fizikai életmódváltás mellett pedig a lelki nehézségeket orvosolni tudjuk Bach esszenciákkal.

A sárkánynak meg kell halnia – A mese időtlen orvosság gyermeknek és felnőttnek

A klasszikus mesék egyik vastörvénye, hogy a hősnek szembe kell szállnia a sárkánnyal, és (égi segítséggel) le kell győznie. Cikkünkben mai világunk külső és belső sárkányairól lesz szó, illetve arról, hogyan segítheti nemes küzdelmünket maga a mese. Az első részben főleg a kívülről veszélyeztető internetsárkánnyal, a második részben lelkünk belső sárkányaival vesszük fel a harcot.

Az allergiákról – nem csak betegeknek

Az allergiás tüneteket alig több, mint 100 éve figyelték meg először, ma mégis népbetegséggel van dolgunk. Cikkünk sorra veszi a jelgjellegzetesebb tüneteket, az allergiával kapcsolatos tévhiteket, a lehetséges gyógymódokat, illetve az antropozófus gyógyászat nézeteit is.

Emlékezz a halálra! – mert beragyogja az életet… (ajánló Paul Kalanithi Elillanó lélekzet című könyvéről)

Paul Kalanithi idegsebésznél 36 éves korában négyes stádiumú tüdőrákot diagnosztizálnak. Egyik nap még haldoklókat kezelő orvos, a következő napon viszont már életéért küzdő beteg – és ezzel a jövő, amit feleségével megálmodtak, szertefoszlik. Életrajzi könyvében (amit halála után a felesége fejezett be), végigkísérhetjük a halállal való szembenézés fázisait, eljutva oda, hogy ajándékként tekint rá, ami átformálta a gondolatait, a kapcsolatait, az egész életét.

A hely – filmajánló

Paolo Genovese filmje egy kávézóban játszódik, ahol egy titokzatos idegen kívánságokat teljesít – de megkéri az árát. Miközben azon töprengünk, ki lehet ő, húsba markoló kérdésekkel is szembesülünk: mi vajon mire lennénk képesek a gyógyulás, a szerelem, a pénz vagy a vágyott boldogság érdekében? Milyen céljaink vannak az életünkben és milyen alkukat kötünk, hogy elérjük őket?

„Az élet enem egyszerű, de csodálatosan szép. Igen, csodálatosan szép!” – interjú Uta Listl beszédművésszel

Uta Listl a Stuttgarti Euritmium beszédművészet tanára. Rendszeres vendége a Szófia Művészeti Egyesületnek, ahol beszédet tanít az euritmistáknak. Interjúnkból megismerhetik életútját, művészi és emberi hitvallását, illetve korunk beszédével kapcsolatos gondolatait.

Magyar királyok és uralkodók 9. rész – IV. Béla

A XII. századi magyar történelemmel kapcsolatban többségünknek a tatárjárás jut először eszébe. Az igazi tragédia azonban nem a tatárjárás, hanem az, ahogy ma szemléljük ezt az időszakot. Az okozott pusztulás felidézése helyett ideje lenne nézőpontot váltanunk, és a hangsúlyt áthelyezni a következőkre: volt egy király, és volt egy ország Európában, melynek sikerült a legyőzhetetlen mongol haderőt megállítania. Ez az ország a Magyar Királyság volt, királya pedig IV. Béla.

Majommá tett emberiség – avagy az evolúcióelmélet kritikája

Új sorozatunkban a modern természettudományok egyik alappillérének számító evolúciós elméletet vesszük górcső alá, amit születése óta komoly viták öveznek. Az első részben ismertetjük az elmélet alapjait, és néhány komoly problémát vele kapcsolatban.

Miért változnak ősszel aranyszínűvé a levelek? – A csillagmagvető

Ahogy a nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák pedig egyre hosszabbak lesznek, figyelmünk a sötét égbolton ragyogó csillagok felé kalandozik. A két kedves hangulatú őszi mesében is a csillagok fénye felé fordul a természet, és vele együtt az emberi lélek.

Michael-impulzus a tudati lélek korában – Szent Mihály ünnepe a szellemtudomány fényében, 21. rész

Az emberiség a XIX. század végén új korszakba lépett, melynek  szellemi vezetője, inspirátora Michael arché. Ebben az időszakban meg kell újulnia az ember kapcsolatának önmagával, az embertársaival, a természettel és az égiekkel is – tudatossággal és szellemiséggel kell áthatni mind a négy területet. Sorozatunk legújabb cikkje a michaeli önismerethez ad kulcsokat fizikai, éteri, asztrális és szellemi szinten.

Zavar az avar? – Gereblyézés, avarégetés, fűnyírás: valóban szükséges?

Ha ősz, akkor lombhullás. Ha lombhullás, akkor gereblyézés. Vagy mégsem? Cikkünk fontos tudnivalókat tartalmaz az avar ökológiai, biológiai jelentőségéről, a komposztálás módjairól, illetve a túlzottan gyakori fűnyírás káros hatásairól. Hasznos tanácsok, hogy a kertrünkben ne csak mi érezzük jól magunkat, de az élővilág is.

 

Cím